Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten met problemen zoals:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  • fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik

Bekkenbodemproblemen
Bij bekkenbodemproblemen is er sprake van het disfunctioneren van de bekkenbodemmusculatuur. Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort’. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkacht, onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren, of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook.

De fysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van, en het omgaan met deze verhoogde spierspanning. Er zal aandacht worden besteed aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen zonder onnodige spierspanning of persgedrag.

Bekkenpijn
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond het bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan.

Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven de klachten langdurig bestaan. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken onder invloed van hormonen,waardoor het bekken minder stevig wordt. Dit is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel die bij iedere zwangere optreedt! In sommige gevallen veroorzaakt deze verweking instabiliteitsklachten.

Wanneer er ernstige klachten optreden, is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van bekkenpijnklachten. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, maar te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook.

De fysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van, en het omgaan met deze verhoogde spierspanning. Er zal aandacht worden besteed aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen zonder onnodige spierspanning of persgedrag.

Wilt u meer informatie over bekkenfysiotherapie, of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.